Kostaryka to niewielki kraj w Ameryce Środkowej, który zamieszkuje niecałe 5 milionów osób
Stolicą i największym miastem jest San José. W języku hiszpańskim Costa Rica oznacza „Bogate Wybrzeże” i mogę zdecydowanie przyznać, że ta nazwa oddaje piękno tego miejsca. Największym skarbem jest przyroda – na powierzchni 6-krotnie mniejszej od Polski znajduje się aż 28 parków narodowych (3 pod patronatem UNESCO), które stanowią prawie 1/3 powierzchni kraju. W Kostaryce występuje 12 stref klimatycznych – wystarczy przejechać ok. 100 km, żeby znaleźć się w zupełnie innym otoczeniu 🙂 Zapraszam do mojej relacji z wyjazdu, który odbył się w lutym 2022 r.








Rzeka Tarcoles jest jedną z najbardziej znanych rzek w Kostaryce, głównie ze względu na krokodyle, które najłatwiej sfotografować przy moście Crocodile Bridge. Ma ponad 2000 km i wpada do Oceanu Spokojnego. Niestety jest to jedna z najbardziej zanieczyszczonych rzek w całym kraju.









Rio Celeste – określana najbardziej turkusową rzeką świata
Znajduje się w parku narodowym Tenorio Volcano i jest prawdziwym zjawiskiem natury. Źródłem charakterystycznego koloru nie są substancje chemiczne, ale zjawisko fizyczne znane jako „Rozwiązania Mie”. Rzeka Celeste jest zasilana przez 2 bezbarwne rzeki: Buenavista i Sour Creek. Rzeka Buenavista niesie duże stężenie cząstek glinokrzemianu o małej średnicy. Sour Creek ma wysoką kwasowość. Kiedy te 2 rzeki się mieszają, tworząc Celeste River, spadek pH powoduje agregację cząstek glinokrzemianu i powiększanie ich do średnicy około 566 nm. Te zawieszone cząstki wywołują zjawisko „Rozwiązania Mie”, które nadaje rzece silny turkusowy kolor.












Ostronosy to zwierzęta z rodziny szopowatych, które cechuje ruchliwy, ryjkowato wydłużony nos i smukły ogon. Są ciekawskimi, dobrze wspinającymi się zwierzętami 🙂























Tapiranga szkarłatno-czarna (ang. scarlet-rumped tanager) występuje w lasach i zaroślach Ameryki Środkowej. Samiec ma czarno-czerwone upierzenie, a samica jest szarobrązowo-oliwkowa z rdzawymi nalotami na piersi i pokrywach ogonowych. Dziób jest niebieskawy u obu płci.



Koliber to najmniejszy migrujący ptak świata, który może się przemieszczać na odległość nawet 800 km bez przerwy. Pomimo swoich małych rozmiarów kolibry są niezwykle terytorialne – gdy trzeba, swojej agresji nie boją się skierować nawet wobec jastrzębi. Podobnie jak odwagi, nie brakuje im też apetytu – codziennie wypijają ilość nektaru odpowiadającą co najmniej wadze ich ciała.


